Drzewo arganowe bardzo często określane jest drzewem życia. Nierzadko nazywa się je także arganią żelazną oraz złotem Maroka. Jest to roślina, która pozwala na dostarczenie drogocennego i bardzo zdrowotnego oleju, jaki stosowany jest w farmakologii a także w kosmetyce. Posiada ona niesamowicie wartościowe właściwości. Stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Które w tego typu roślinie występują w ponad osiemdziesięciu procentach! Ponadto jest tam także sporo równie cennej witaminy E a także witaminy F.

Olejek arganowy nanoszony na skórę pozwala na poprawę wyglądu. Jest to złoty środek na ograniczenie objawów starzenia się. Olejek ten nie dopuszcza do przedwczesnego starzenia się poprzez działanie czynników zewnętrznych. Ponadto daje także sposobność odżywienia, nadania elastyczności, nawodnienia a także regulowania pracy gruczołów tłuszczowych. W konsekwencji tego można śmiało stwierdzić, iż olej arganowy ma szereg właściwości kojących i łagodzących. Pozwala na redukcję rozmaitych problemów skórnych, dlatego występuje w farmaceutykach dermatologicznych. Regularne zastosowanie pozwala na zlikwidowanie odleżyn, odmrozin, oparzeń, szybsze gojenie się ran, rozjaśnienie blizn potrądzikowych a także zapobiega pękaniu skóry.

Jest dobry zarówno na twarz, jak i na całe ciało. Poprawia również kondycję włosów.

– autor artykułu